VITA HUMANA
Az emberi élet védelme

Bemutatkozás

Szervezetünkről

A VITA HUMANA polgári társulás 2011. március 25-én alakult, Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén. A világ ezen a napon különösen gondol a meg nem született gyermekekre, azokra, akik megfogantak, de nem láthatták meg a napvilágot, mert az édesanyjuk méhén belül vesztették életüket. Ekkor többen pici fehér szalaggal a ruházatukon emlékeznek meg ezen gyermekekről.

Az emberi élet védelmében dolgozik organizációnk. Legfőbb célja, hogy a természetes családtervezéssel ismertesse meg a mai fiatalokat.

Missziónk

Az emebri élet védelme a fogantatástól a természetes halálig.

            Mekkora értéke van az emberi életnek? Az ember élete megismételhetetlen, egyedi, anyagiakban fölbecsülhetetlen!

            Minden embernek felbecsülhetetlen az értéke. Valamilyen fogyatékkal születettnek is, a drogosnak, az alkoholistának, a hajléktalannak, az ágyban tehetetlenül fekvő betegnek, mindenkinek. Az Isten szemében minden ember érték, Ő mindenkit szeret, mindenkiért föláldozta életét.

            Isten még az életét is feláldozta az emberért, hogy megmentse, s folyamatosan cselekszik, hogy az örök életre megnyerje. Az ember a fogantatás pillanatától óriási érték, értékelni kell, nem eldobni, kikapartatni az anyaméhből, vagy minden lehetséges eszközzel védekezni a foganás ellen. Örülni kell az életnek, bármily nehéz is! Az életünket ajándékba kaptuk, melyet nem lehet megismételni, de kiteljesíteni, építeni, szépíteni, szeretni kötelességünk. Ehhez viszont szükséges az embert értékekre nevelni, áldozatot hozni érte, segíteni boldogulását. Ennek tudatában alapítottunk egy polgári társulást az élet védelmében.

            Pár mondatban szeretnénk megismertetni a szervezet eddigi látható és készülőben levő munkáját.

            Munkálkodási köre elég széles, a nevelő előadások, táborok, konferenciák, kiállítások szervezésével, az életet védő és támogató kiadványok kiadásával. 2011. márciusától működik.

            A nem egész 4 év alatt munkánk gyümölcsözőnek bizonyult. 2011 nyarán a Planinkán megszervezett felvidéki magyar keresztény családok nyári multikulturális táborának szervezésébe aktívan bekapcsolódtunk. A Somorjai Róm. Kat. Plébániával számos rendezvény megszervezésében működtünk együtt (zarándoklat a Nagymarosi Ifjúsági Találkozóra, lelkigyakorlat Somorja és környéke fiataljainak részére Udvardon, adventi koszorúk készítése és mézeskalácssütés, ill. díszítés a pasztorációs központban, melyek megszervezése már rendszeressé vált

 Említésre méltó még a hetente megtartott, magyar hagyományokra épülő zenés-bábos-mesés foglalkozás a legkisebbeknek (0-3 évesek és szüleiknek) és az óvodáskorúaknak. 2012 januárjában a Győrben megrendezésre került IX. Határon Túli Összművészeti Fesztiválon a VITA HUMANA is részt vett az élet védelméről és tiszteletéről szóló festménytárlattal és felszólalással, májusban ugyanezzel Budapesten állított ki.

            Három féle vetítéssel egybekötött előadásunk van az élet és család védelme témakörében, mellyel az alap- és középiskolákat szeretnénk megcélozni, illetve tevékenységünk fontos célkitűzése a természetes családtervezés propagálása, megismertetése minden érdeklődővel. Az előadásokat már több iskolában és a város lakosainak is előadtuk.

            Két éve működik a Vita Humana Női Énekkar, melynek fő célkitűzése a hagyományőrzés. Eddig két zenés színdarabot vittünk a nagyközönség elé, az „Örömhír” c. húsvéti misztériumjátékot és a „Magyar szentek karácsonya” betlehemes játékot, továbbá szentmisén és a Szent István király ünepnapok keretén belül szerepeltünk.

Három alkalommal szerveztük meg az ún. Családi pikniket, ahol testileg-lelkileg töltődhetnek Somorja és vidéke magyar családjai.

VITA HUMANA
Szlovákia, 93101 Somorja, Gazdasor 11, | Tel.: +421/948-192700 | E-mail:ozvitahumana@gmail.com

Minden jog fenntartva! 2014  Vita Humana |  Powered by GridGuyz | Készítette: megaweb